Tomas Lagermand Lundme- Vi har så mange ting i ansigtet
6 oktober-10 november 2022

Introduktion til udstillingen
Vi har så mange ting i ansigtet, og til kunstneren bag, Tomas Lagermand Lundme.
Udstillingen på Muusmanns denne oktober har ordene Hader og Elsker bøjet i neon. Disse store ord, med tunge konnotationer, der kan være lidt svære at nærme sig, bliver åbnet op for beskueren og kunstneren gennem en serie barnligt udseende tegninger, malerier og tekstfyldte plakater. Plakaterne er, som et bagtæppe, den vished og de spørgsmål, der er produceret igennem en opvækst på Amagerbro. Teksterne, der også indgår i en kommende bog, sværmer på dagbogsagtig vis omkring forskellige former for identitet – hvordan er man en anden, og hvem er alle dem, man gerne vil være? Tegningerne, der åbner fortællingen op for beskueren, har også sit snit af Tomas’ barndom med skæve streger i spyt, akvarel, og mormors efterladte makeup.
Tomas Lagermand Lundme var for 11 år siden udsat for et overfald på Vesterbro i København, en hatecrime, og vi bliver langsomt ledt ind i bearbejdelsen af denne. Denne bearbejdelse er anderledes og mere indirekte end eskapismen i dagbogsnotaterne. Her er de små skævheder, der måske har ligget til grund for en art undskyldning for volden, lagt frem, lagt væk og hængt op. Erkendelsesprocessen går ad mange omveje – nogle, der ikke nødvendigvis er helt inde på ens liv, men dog sigende for de forestillinger, vi hele tiden skaber om os selv og vores omgivelser.
Ad disse veje åbnes Hader og Elsker op. Neonskiltene bytter farver og indeholder de modsætninger, der er i, hvad vi forventer af en aften. Oplyst, med et flammende rødt genskin fra Hader, er der et foto taget af kunstnerens blodige ansigt efter overfaldet. Værkerne er nærmest som en installation i det lille midterværelse, intimt placeret over for hinanden. Over den lukkede dør er der et banner med det lidt pøllede ’Broderskab’ syet på, en hentydning til machismo- og hooligankulturerne som undertrykkende strukturer for både offer og udøver i voldssager. Undseeligt placeret i hjørnet af rummet ses Tomas’ brev til voldsmanden, skrevet nu, godt 10 år efter hændelsen. Med de voldsomme beskrivelser af efterdønningerne af overfaldet bevæger kunstneren sig hen mod et sted, hvor tilgivelsen ikke betyder så meget som noget, der sendes ud fra én selv, men mere, at der også er brug for et anklagende afsæt for at kunne tilgive sig selv, hvad end det så er, man finder nødvendigt at tilgive.
Tomas Lagermand Lundmes kunstneriske og litterære virke kredser om overskridelse og accept. I den forbindelse har hovedværkerne på denne udstilling på Muusmanns også været vist på bl.a. Horsens Kunstmuseum. Her blev elever på skoler i området involveret og skrev breve med anonymiserede og personlige undskyldninger, der blev udstillet sammen med Tomas’ værker. Igennem sin praksis er Tomas optaget af unges liv og er bl.a. med i huskunstnerordningen og har skrevet flere bøger til brug i undervisningen i grundskolen – noget, han også har modtaget Skriver-prisen for i 2007. /Tekst August Valentin
Udstillingen er åben til den 10. november, hvor der er en afslutning med oplæsning med Tomas kl 17-19.
Hvis I er interesserede i at høre mere eller har spørgsmål, stiller Tomas gerne op til interview. Det samme gælder udstillingsstedets kunstneriske leder, Marie Bancks, og assistent August Valentin.
E-mail: kontakt@muusmanns.com , tel: 26647145 @muusmanns fb event finissage

SKITSER TIL EN DRØM
1 – 30 september 2022,
åbning 1/9 kl:16-19
En udstilling kurateret af Marie Bancks og Tomas Lagermand Lundme.
’Skitser til en drøm’ kan og skal forstås på mange forskellige planer. Det kan være både personlige eller kollektive skitseringer af små eller store drømme. Utopier. Vanvidsforestillinger. Mareridts. Fantasier. Realistiske skitser og uvirkelige drømme.
Deltager:
Agnete Bertram
Kaspar Kaum Bonnén
Joan Rang Christensen
Jóhan Martin Christiansen
Viola Ellehammer Dasseville
John Bensons
Mia-Nelle Drøschler
Sophie Dupont
Mikkel Olaf Eskildsen
Molly Haslund
Hannah Heilmann
Bolatta Silis Høegh
Aske Sigurd Kraul
Stine Ljungdalh
Karin Lorentzen
Malwina Migacz
Julie Sass
Susanne Schmidt-Nielsen
Morten Søndergaard
Tove Storch
Sonja Strange
Jasper Sebastian Stürup
Marie Thams
Gritt Uldall-Jessen
Theis Wendt
Maria Wæhrens
Tomas Lagermand Lundme
Marie Bancks
Skitsen rummer på den måde selve udgangspunktet, den første tanke, som strejfer, og som det efterfølgende arbejdet vil bruge som sit pejlemærke og retning. En skitse kan være alt. Tanker, stikord, ophobninger, regler, udklip, benspænd, dagbog, drøm med åbne eller lukkede øjne.
Udstillingsformatet tillader hver kunstner at deltage med en skitse i valgfrit materiale ikke større end et A3, der kan hænges med papirklips eller et enkelt søm, direkte på væggen uden glas og ramme.
Vi har inviteret 28 kunstnere, der arbejder vidt forskelligt og det er i sig selv med til at understrege tanken bag Muusmanns, der med udstillingen her, også åbner som en udstillingsplatform, som fremadrettet vil være et samlingssted for udstillinger, oplæsninger, foredrag, performances, receptioner m.m. Hanne Muusmann, der står bag stedet, har i mange år drevet sit forlag fra samme adresse, og fremover vil Hanne Muusmann og kunstner Marie Bancks drive Muusmanns i tæt samarbejde.
Torsdag 1 september kl 16-19 inviterer vi dig til åbningen af ’Skitser til en drøm’ hos MUUSMANNs, Bredgade 4, 3 sal, Kbh K Udstillingsperioden er 1-30 september 2022.
Udstillingen er åben mandage-torsdage 10-15 og fredage 12-17 samt efter aftale med Marie eller Hanne, kontakt@muusmanns.com
Tel:26647145